microdoseren

Stap in de wereld van bewustzijn en potentieel met onze uitgebreide informatiepagina over microdoseren met truffels! Ontdek de grenzeloze mogelijkheden van deze intrigerende praktijk en leer hoe je truffels kunt stacken met Cordyceps of Lion’s Mane voor een nog diepgaandere ervaring. Laat je leiden door onze informatie, waarin we de essentie van microdoseren onthullen, de innerlijke werking ervan verklaren en de diverse voordelen belichten die het te bieden heeft. Bovendien voorzien we je van praktische tips die je helpen bij het creëren van een veilige en effectieve microdoseerervaring. Duik dieper in de wereld van microdoseren en ontdek de ongekende kracht van deze natuurlijke verbindingen.

Wat is Microdoseren?

Microdoseren verwijst naar het innemen van zeer kleine doses psychedelische stoffen, zoals psilocybine-houdende truffels, met als doel de voordelen te ervaren zonder de intense hallucinogene effecten van een volledige dosis. Bij microdoseren neem je meestal ongeveer een tiende tot een twintigste van een recreatieve dosis in, wat meestal neerkomt op +/- 1gram verse truffels.

Hoe werkt Microdoseren?

Hoewel het precieze werkingsmechanisme van microdoseren nog niet volledig begrepen is, wordt aangenomen dat de kleine hoeveelheid psychedelische stoffen het zenuwstelsel beïnvloedt en de serotoninehuishouding reguleert. Dit kan leiden tot subtiele veranderingen in perceptie, stemming en cognitie, waardoor microdoseren een waardevolle toevoeging kan zijn voor persoonlijke groei, creativiteit en mentaal welzijn.

Voordelen van Microdoseren

Microdoseren wordt vaak geassocieerd met verschillende potentiële voordelen, hoewel het belangrijk is op te merken dat de individuele ervaring kan variëren. Enkele veelvoorkomende voordelen die mensen melden zijn:

 • Verhoogde focus en productiviteit: Microdoseren kan helpen de concentratie te verbeteren en de productiviteit te verhogen, wat vooral gunstig kan zijn voor taken die creativiteit en probleemoplossend vermogen vereisen.
 • Verhoogde creativiteit: Veel mensen ervaren een toename van creatieve gedachten en ideeën tijdens een microdose. Het kan de verbeeldingskracht stimuleren en nieuwe perspectieven bieden.
 • Verbeterd humeur en emotionele balans: Microdoseren kan een positief effect hebben op het humeur, angst verminderen en de algehele emotionele balans bevorderen. Mensen melden vaak een gevoel van welzijn en meer verbondenheid met zichzelf en anderen.
 • Verhoogde introspectie en spirituele ervaringen: Microdoseren kan leiden tot verhoogde introspectie en bewustzijn, waardoor spirituele en persoonlijke groei mogelijk wordt.
 • Minder bijwerkingen vergeleken met hogere doses: Microdoseren veroorzaakt over het algemeen minimale tot geen hallucinogene effecten, waardoor het gemakkelijker is om de dagelijkse activiteiten voort te zetten zonder hinder.

Onze webshop

Het Stacken van Truffels met Cordyceps en Lion’s Mane

Stacking staat voor het opéénstapelen van verschillende natuur supplementen en vitaminen in samenhang met het Micro-doseren van Psilocybine. Steeds meer onderzoek suggereert dat het toevoegen van geneeskrachtige paddenstoelen het effect van het Micro-doseren kan optimaliseren. Er zijn inmiddels verschillende ‘’Stacking Methodes’’ die worden toegepast waarvan de “Stamets Stack’’ de meest bekende is. Het toevoegen van de Lion’s Mane paddenstoel en Niacine zou de aanmaak van nieuwe hersencellen bevorderen.

Lion’s Mane en Niacine “Paul Stamets Stack” (Vitamine B3):lions mane

Lion’s Mane, ook bekend als Hericium erinaceus, is een medicinale paddenstoel die van oudsher wordt gebruikt in de traditionele Aziatische geneeskunde vanwege zijn potentiële voordelen voor de gezondheid. Het dankt zijn naam aan de opvallende uiterlijke gelijkenis met de manen van een leeuw. Lion’s Mane bevat bioactieve stoffen, waaronder hericenonen en erinacines, die verantwoordelijk kunnen zijn voor de gezondheidsbevorderende effecten.

Het stacken van truffels met Lion’s Mane kan leiden tot synergetische effecten, waarbij de voordelen van beide stoffen worden versterkt. Hier zijn enkele potentiële voordelen van het stacken van truffels met Lion’s Mane:

 1. Verbeterde cognitieve functie: Lion’s Mane staat bekend om zijn potentieel om de hersenfunctie te ondersteunen. Het kan helpen bij het verbeteren van het geheugen, de concentratie en de algemene cognitieve prestaties. Door het stacken met truffels kunnen gebruikers mogelijk een verhoogde helderheid en mentale scherpte ervaren.
 2. Bevordering van neuroplasticiteit: Lion’s Mane kan de groei van zenuwcellen in de hersenen stimuleren en de aanmaak van bepaalde groeifactoren bevorderen. Dit kan leiden tot verbeterde neuroplasticiteit, wat het vermogen van de hersenen om zich aan te passen en te leren kan vergroten.
 3. Ondersteuning van het zenuwstelsel: Lion’s Mane kan neuroprotectieve eigenschappen hebben, wat betekent dat het het zenuwstelsel kan helpen beschermen tegen schade en degeneratie. Dit kan mogelijk gunstig zijn voor de algemene gezondheid van het zenuwstelsel.
 4. Mogelijke stemming verbetering: Zowel truffels als Lion’s Mane kunnen een positieve invloed hebben op de stemming en het welzijn. Truffels kunnen helpen bij het verminderen van angst en het bevorderen van een gevoel van welzijn, terwijl Lion’s Mane kan bijdragen aan het reguleren van de gemoedstoestand en het verminderen van symptomen van depressie.

Door middel van microdosering met Psilocybine, Lion’s Mane en Niacine kan de groei van nieuwe hersencellen gestimuleerd worden, wat binnen de epigenetische wetenschappen bekend staat als neurogenese. Lion’s Mane heeft de eigenschap om nieuwe neuronen en neurologische paden te creëren, en vult daarmee de werking van Psilocybine uit truffels of paddo’s aan. Niacine is toegevoegd aan de stack om de opname te verbeteren.

Paul Stamets

Paul Stamets is een Amerikaanse schrijver, ondernemer en mycoloog die zich richt op psychedelica, paddenstoelen en de geneeskrachtige toepassingen van de verbindingen die in paddenstoelen worden gevonden. In plaats van de oerbossen, vooral die in het noordwesten van de Verenigde Staten, te zien als commerciële houtkapgebieden, benadrukt hij de onschatbare waarde van hun schimmelgenoom.

Geboren in Ohio, begon Stamets zijn loopbaan als houthakker voordat hij zich interesseerde in de mycologie. Hij stelt dat psilocybine fungeert als een “cellulaire brug” tussen twee werelden. Door het evolutionaire traject van mensen en verschillende soorten paddenstoelen te vergelijken, gelooft Stamets dat nieuwe verbindingen binnen het microbioom kunnen leiden tot unieke evolutionaire voordelen. Zijn levensmissie is het behoud van zoveel mogelijk paddenstoelensoorten en het beschermen van ongerepte bossen en wouden. Talrijke paddenstoelen, waaronder de Pruikzwam, ook bekend als Lion’s Mane, bezitten natuurlijke geneeskrachtige eigenschappen die kunnen worden ingezet in de geestelijke gezondheidszorg. Stamets vermoedt dat het “stacking protocol” het potentieel heeft om de volgende grote sprong in het menselijk bewustzijn te realiseren.

De Paul Stamets Stack

De Paul Stamets Stack is een protocol voor microdosering. Het is ontwikkeld om de algehele ervaring van microdosering te verbeteren. Naast de standaard dosis psilocybine wordt ook Lion’s Mane poeder of extract en niacine, ook bekend als vitamine B3, toegevoegd. Stamets heeft deze specifieke combinatie samengesteld op basis van de veronderstelling dat de interactie tussen deze drie hoofdbestanddelen de effectiviteit van microdosering versterkt.

Wat is Niacine?

Niacine is onderdeel van het vitamine B-complex en is ook bekend als Vitamine B3. Niacine komt voor in 2 vormen: nicotinezuur en nicotinamide. Vroeger dacht men dat er maar 1 vitamine B was, zoals dat er ook maar 1 soort vitamine C is. Later bleek die vitamine B uit meerdere werkende vitamines te bestaan. Daarom bestaat het vitamine B-complex nu uit verschillende vitamines met ieder een eigen cijfer. Vitamine B heeft verschillende taken, het:

 • Ondersteunt je energieniveau
 • Is goed voor je zenuwstelsel
 • Is goed voor je geheugen
 • Helpt bij vermoeidheid

Paul Stamets veronderstelt dat het vermogen van niacine om het perifere zenuwstelsel te stimuleren, de nootropische voordelen van Lion’s Mane en Psilocybine zou kunnen uitbreiden naar het hele lichaam, in plaats van ze te beperken tot het centrale zenuwstelsel. Als dit mogelijk zou zijn, zou het de verbinding tussen lichaam en geest kunnen versterken en de effecten van degeneratieve zenuwziekten kunnen tegengaan. Bij de stamets stack wordt niacine zo’n +/- 20 minuten na inname van de microdosis truffel en lion’s mane ingenomen zodat er een zogenaamde “flush” ontstaat. Niacine zorgt namelijk voor vasodilatatie (uitzetting van de bloedvaten), hierdoor komt de stof ook in alle zenuwuiteinden. Het kan zijn dat je hierdoor tijdelijk rood wordt en je huid aanvoelt alsof het erg strak is, dit is volledig normaal en zal binnen 20 a 30 minuten weer verdwijnen.

Wat kan ik verwachten?

Omdat onderzoek naar dit veld zich nog in de beginfase bevind, is het moeilijk om concrete conclusies te te trekken. Stamets stelt zelf dat de ‘’stack’’ een enorme bijdrage zou kunnen leveren aan de maatschappelijke samenleving. In een patentaanvraag stelt hij dat er verschillende effecten kunnen optreden die de kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 • Neurogenese en verhoogde neuroplasticiteit
 • Verbetering van sensorische input
 • Verbetering van Coördinatie
 • Verbetering van cognitieve functies
 • Verbetering van het geheugen

Vele case-studies en individuele reportage’s laten veelbelovende resultaten zien, zelfs al na een korte periode van gebruik. Stamets zegt echter zelf dat het gemiddeld wat langer duurt voordat men resultaat merkt wat volgens wetenschappelijke maatstaven aannemelijker is.

Hoe Hanteer ik het protocol?

Het stackingsprotocol is gebaseerd op een cyclus van 5 dagen, waarin je de “stack” gedurende 5 opeenvolgende dagen neemt, gevolgd door een pauze van 2 dagen. Door een rustperiode in te lassen, kan het vermogen van het lichaam om tolerantie te ontwikkelen verminderd worden. Het wordt aanbevolen om het protocol minimaal 1 tot 2 maanden te volgen voor optimale werkzaamheid. Voor dagelijks gebruik kun je de volgende samenstelling als gemiddelde nemen:

 • 0,5-2 gram psilocybine truffels (je gewenste microdosering)
 • 0,5 tot 1 theelepel Lion’s Mane poeder (Mushrooms4Life)
 • 1 tablet (100 mg) niacine (Proviform)

Uiteindelijk is het aan jou om te beslissen hoe en hoelang je het protocol wilt volgen. Sommige mensen zeggen dat ze de Stamets Stack onbepaalde tijd gebruiken, terwijl anderen de voorkeur geven aan een rustperiode van maximaal vier weken na een doseringsperiode van ongeveer twee maanden. Wees alert en voorzichtig. Luister goed naar je lichaam om je persoonlijke optimale dosering te ontdekken.

cordyceps

Cordyceps en Vitamine B12:

Nadat de “Paul Stamets Stack” populair werd, begonnen mensen al snel te experimenteren met verschillende aanvullende mogelijkheden. Er werden rapporten gepubliceerd van mensen die voordelen ervoeren door het toevoegen van de niet-psychoactieve Cordyceps aan de stack. In 2020 heeft het Microdosing Institute een nieuwe formule ontwikkeld met Cordyceps, aangevuld met vitamine B12. Enkele mogelijke voordelen van deze formule zijn:

 • Versterking van het immuunsysteem
 • Verbetering van vitale functies
 • Verbetering van cognitieve capaciteiten
 • Verbetering van fysieke conditie

Deze unieke combinatie was al bekend in de sportwereld als aanvulling op Psilocybine. Dankzij het Microdosing Institute wordt het nu ook regelmatig gebruikt in combinatie met Psilocybine. De stimulerende werking op de stofwisseling kan ervoor zorgen dat vermoeidheid of sufheid tijdens het microdoseren worden verminderd. De stacking-methode geeft een extra boost die door sommigen als zeer positief wordt ervaren.

Het stacken van truffels met Cordyceps biedt dus de mogelijkheid om de voordelen van beide stoffen te combineren, waarbij ze elkaar aanvullen en versterken. Het is belangrijk om op te merken dat de reactie op het stacken individueel kan variëren, dus het is altijd verstandig om voorzichtig te beginnen met lage doses en de reactie van je lichaam en geest te observeren. Raadpleeg indien nodig een zorgverlener voordat je begint met het stacken van deze stoffen.

Wat doet Cordyceps?

Cordyceps, ookwel Ophiocordyceps Sinensus is een breed inzetbare paddenstoel uit China. In het wild groeit hij op 3000 tot 5000 meter in het Himalaya hooggebergte en andere bergketens in Tibet en China. Cordyceps heeft een versterkende en opwekkende werking op lichaam en geest. Er is aangetoond dat Cordyceps geneeskrachtige stoffen bevat die het neuro-endocriene systeem ondersteunen. Dit geeft de Cordyceps mogelijk zijn opwekkende werking.

De hoofdbestanddelen zijn: cordy-cepine, nucleotides, polysachariden, sterolen, spoorelementen en verschillende mineralen. De stoffen zijn onder andere goed voor de hart- en bloedvaten, luchtwegen, lever en voor de stofwisseling. Er is aangetoond dat de Cordyceps ondersteuning bied bij vermoeidheid, een verbeterde zuurstof opname, een verbeterde longfunctie en bij een verbetering van de vitale organen. In China wordt deze paddenstoel veelvuldig gebruikt door topsporters vanwege zijn positieve invloeden op de luchtwegen en het energieniveau.

Wat doet Vitamine B12?

Vitamine B12 wordt normaal gesproken verkregen via voedingsmiddelen van natuurlijke oorsprong, zoals vlees, vis, zuivel en eieren. Echter, vanwege de afhankelijkheid van de maagwerking voor de opname van vitamine B12, is er een aanzienlijke groep mensen die niet voldoende vitamine B12 in hun lichaam hebben. Vitamine B12 is een essentiële vitamine die een rol speelt bij de aanmaak van rode bloedcellen. Het heeft, net als Cordyceps, invloed op de stofwisseling en het zenuwstelsel. Vitamine B12 is een in water oplosbare vitamine. In tegenstelling tot andere B-vitaminen kan het lichaam een kleine hoeveelheid B12 opslaan, maar er is wel een maximum limiet. Zodra deze limiet bereikt is, wordt overtollige B12 uitgescheiden door het lichaam

Hoe hanteer ik het protocol?

We adviseren deze stackingsmethode te gebruiken in samenhang met het ‘’Every other Day’’ protocol. Neem je gewenste dosering Psilocybine op de Micrododing-Dagen en voeg daar op dagelijkse basis het volgende aan toe:

 • 0,5-1 theelepel Cordyceps poeder (Mushrooms4Life)
 • 1 tablet B12 1500mcg (Proviform)

Het wordt aangeraden het protocol voor minimaal 1 tot 2 maanden te gebruiken. Plan hierna een periode van rust in van tenminste 2 tot 4 weken. Hier stop je even volledig met het nemen van Psilocybine. Het gebruik van Cordyceps en B12 hoeven dan niet te worden stopgezet. Na deze rustperiode kun je weer opnieuw beginnen met het nemen van Psilocybine. Luister daarbij goed naar je lichaam om zo jou persoonlijke optimale dosering te ontdekken.

Praktische Tips voor een Veilige en Effectieve Ervaring

Als je geïnteresseerd bent in het verkennen van microdoseren met truffels, Cordyceps en/0f Lion’s Mane, dan zijn hier enkele praktische tips om een veilige en effectieve ervaring te waarborgen:

 • Informeer jezelf: Doe grondig onderzoek naar microdoseren, truffels, Cordyceps en Lion’s Mane voordat je begint. Leer over mogelijke interacties, bijwerkingen en doseringsrichtlijnen.

 • Zoek kwaliteitsproducten: Zorg ervoor dat je hoogwaardige en betrouwbare bronnen gebruikt voor het verkrijgen van truffels, Cordyceps en Lion’s Mane-supplementen. Kies voor producten van gerenommeerde merken die worden getest op zuiverheid en kwaliteit. De producten welke wij verkopen zijn 100% biologisch en zonder extra vulmiddelen. Deze zijn te vinden in onze WEBSHOP
 • Start met lage doses: Begin altijd met een lage dosis en bouw geleidelijk op. Dit geldt zowel voor truffels als Cordyceps en Lion’s Mane. Observeer hoe je lichaam en geest reageren voordat je de dosis verhoogt.
 • Houd een dagboek bij: Houd een dagboek bij waarin je je microdoseerervaringen opschrijft, inclusief de gebruikte doseringen, timing en eventuele effecten die je opmerkt. Dit kan je helpen patronen te herkennen en je microdoseerprotocol aan te passen voor een optimale ervaring.
 • Respecteer je lichaam en geest: Luister altijd naar je lichaam en geest tijdens het microdoseren. Als je ongemak, bijwerkingen of negatieve reacties ervaart, stop dan met het gebruik en raadpleeg indien nodig een medisch professional.
 • Volg een vast schema: Stel een schema op voor je microdoseersessies en houd je eraan. Dit kan bijvoorbeeld om de drie dagen zijn, waarbij je op de tussenliggende dagen je normale routine volgt. Consistentie kan helpen bij het observeren van de effecten en het handhaven van een evenwichtig gebruik.
 • Combineer met gezonde leefstijlgewoonten: Microdoseren is het meest effectief wanneer het wordt ondersteund door een gezonde levensstijl. Zorg voor voldoende slaap, een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en stressverlagende activiteiten. Deze gezonde gewoonten kunnen bijdragen aan een positieve microdoseerervaring.
 • Wees bewust van mogelijke interacties: Als je al medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt, is het belangrijk om de mogelijke interacties tussen truffels, Cordyceps, Lion’s Mane en andere geneesmiddelen te begrijpen. Raadpleeg indien nodig een zorgverlener voordat je begint met microdoseren.
 • Onthoud dat iedereen uniek is en dat de ervaring met microdoseren kan variëren. Wat voor de ene persoon werkt, kan voor een andere persoon anders zijn. Wees geduldig, observeer je reactie en pas je dosering aan op basis van jouw individuele behoeften en reacties.
 • Microdosis handleiding: Wij werken samen met CosmicTruffles welke ook een handige handleiding heeft gemaakt om te gebruiken tijdens het microdoseren. Zie: Microdosing handleiding

Met deze informatieve pagina hopen we je waardevolle informatie te hebben gegeven over microdoseren met truffels, evenals de mogelijkheid om deze te stacken met Cordyceps en Lion’s Mane. Onthoud dat veiligheid, welzijn en bewust gebruik altijd voorop moeten staan bij het verkennen van deze praktijken. Geniet van je reis van persoonlijke groei en zelfontdekking!

Disclaimer

Deze informatie is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. Vervang deze inhoud niet voor medisch advies of professionele behandeling. Wanneer de ‘’Stacking’’ methodes worden toegepast, consumeert u de producten op eigen risico met de volledige wetenschap dat het geen goedgekeurde medische behandeling is voor welke aandoening dan ook.

Resources

×